Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2012 14:22 - ЗА И ПРОТИВ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА
Автор: bodymaker Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 9022 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 03.02.2015 17:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Тъй като напоследък стана доста актуална темата за тютюнопушенето в обществени заведения, реших да  прехвърля набързо минусите и плюсовете от това, за да си направя и аз равносметка "ЗА" ли съм или "ПРОТИВ". Както всички вече знаем чл. 56, ал. 1 от Закон за здравето казва: Забранява се тютюнопушенето в закритите обществени места, като закона ясно дефинира в § 1 от Допълнителните разпоредби, кои места за "обществени". За жалост на пушачите под обществени места се разбира и всички заведения за хранене, пиене, забавление и т.н. До тук с встъплението.
  Напоследък се наслушах на какви ли не простотии и от пушачи и от непушачи, целящи да наклонят общественото мнение към тяхната гледна точка. Най - абсурдно обаче ми прозвуча, апела на пушачите, ревящи с цяло гърло, че били дискриминирани, понеже не се пушело в заведенията вече. Не мога да си представя наистина тези думи, изречени от трезвомислещ, средно интелигентен човек, без да има скрита корисна цел зад тях и без ясното съзнание, че са откровенна простотия. Какво ще рече дискриминирани били ? Ще сте дискриминирани, ако поради факта, че сте пушач Ви бъде забранено да влизате в заведенията, а не защото Ви е забранено да пушите там. В крайна сметка никой не е длъжен да се вмирисва на цигари и да Ви търпи пушаците. Да си кажем честно, тютюнджията е едно от най - наглите и несъобразителни създания. Може 100 пъти да му кажеш, че някъде не се пуши и да се въздържа, но той пак ще намери начин да закади на околните. Но да се върнем на въпроса с дискриминацията. Начина по-който се опитват да представят нещата е точно обратен на действителността. Ако бъде разрешено да се пуши в заведенията, тогава вече ще има дискриминация, по отношение на непушачите. Въпроса с дискриминацията и свободата стоят по следния начин: "Всеки е свободен да прави и да върши каквото си иска, стига с действията си да не нарушава закона и да не вреди или пречи на останалите.  Какво излиза, за да си направи някой кефа, да си пафка цигарката в заведението, всички останали трябва да вдишват тютюневия дим, да се умирисват на цигари и да се превръщат в пасивни пушачи - е, питам сега кой е дискриминирания. Да живееш, работиш и се движиш в чиста и здравословна среда е право на всеки един от нас, и аз не съм длъжен да ставам и да си тръгвам от заведението, само защото някой не може да си направи труда да излезе и да запали навън или да се въздаржи за половин час, а трябва освен себе си да трови и всички останали. Не е дискриминация да се забрани пушенето в заведенията, понеже никой по никакъв начин не забранява на пушещия да присъства на равни начала с останалите в него. Дискриминация е да се разреши пушенето, защото по този начин се ограничава правото на чиста и здравословна среда на пушачите. По същата логика, щом в заведението не може да се краде, изнасилва или убива, да вземе да ревнат и крадците, изнасилвачите и убииците, че виждате ли били дискриминирани, ограничава ли им били правата. Звучи тъпо и несъстоятелно. Българина го разбира това, но лошото е, че се прави на луд и за да е добре един, няма нищо против да страдат мнозина покрай него. А още по - лошо е ако не го разбира - тогава вече тежко и горко ни.
       Други аргументи, които напоследък се изтъкват в опитите да се допусне дори частично разрешение за пушене в заведение (дали в обособени места, дали след определен час) е да се разреши тютюнопушенето на обществени места, в специално приспособени за това, изолирани от останалите помещения. Да бъдем честни и преди ги имаше - ефект никакъв. Първо, когато влезе една компания, никога няма да се раздели на пушачи и непушачи и да седне в различните зали, а напротив пак ще седнат всички в залата за пушачи, понеже непушача винаги е много по - толерантен от наглите тютюнджии и пак ще трябва да търпи последиците от това. Освен всичко, залите за непушачи винаги се правят на възможно най - неатрактивните места в заведението и нормално, почти винаги са празни. Да не говорим, че няма никакъв контрол относно това къде се пуши и къде не. Публична тайна е, че никой не спазваше тази забрана, докато беше в сила и затова се наложи да се забрани тютюнопушенето изцяло.
Трети аргумент: Тъй като няма забрана за влизане на деца под 18 години за заведения за обществено хранене, много грозно е тези същите да са в постоянно задимена среда при все още неукрепналите им организми. Голяма част попиват като гъби не само цигарения дим, но и поведението на по - големите, водещо до неволно подръжание. В тяхното съзнание се налага виждането, че тютюнопушенето е нещо нормално за човека и е белег на порасналост и възмъжалост ако щете, което неминуемо води до подражание след себе си. Затова сме и на първо място по заболявания и смъртност в ЕС. Децата ни започват да пушат от 13 годишни. Жалко е.
Четвърти аргумент: Здравето. Като ще си вредите, вредете си само на Вас, никой не е длъжен да се трови покрай Вас. Някой изразиха мнение, че щом можело да се сервира и да се пие алкохол в заведенията, то трябвало да може и да се пушат цигари. Нищо подобно. Докато приема на алкохол е въпрос на личен избор и със него не се вреди по никакъв начин на някой от околните, освен на себе си, то тюютюнджията с къдящата си цигара вреди освен на себе си, то и на всички останали в радиус от 10 метра поне. Тогава дали да се вдишва дима от цигарата или издишания пушек от пасивния пушач, не е вече въпрос на личен избор, а неизбежна последица.
    Казах в началото, че ще претегля "ЗА" и "ПРОТИВ" цигарите. Е, излъгах. Може би защото съм пристрастен, може би защото мразя тютюнджиите с тяхната наглост и безочливост - няма значение.  А, и освен налудничевия вой на ресторантютите, че им били спаднали доходите от както не се пуши в заведенията, което ми звучи доста смехотворно (никой още не е затворил заведението си заради това, а и как едни могат да работят много успешно без цигарен дим а други - не), други аргументи за отмяна на забраната за тютюнопушене не се сещам. Дали ще ти затвори заведението поради липса на клиенти или не е въпрос на маркетинг и управление и не зависи от това дали е забранено да се пуши в тях или не. Това е само извинение за некадърника. Щом едни могат, значи и другите трбява да могат да се справят без цигарен дим. Ако не успяват, то просто са слаби мениджъри.


 



Гласувай:
2


Вълнообразно


1. seasonofthewitch - Не си написал нищо ново:) Ти си ...
13.12.2012 15:13
Не си написал нищо ново:)
Ти си просто поредният непушач,който се намери да избучи още 100 реда глупости.
От няколко месеца заведенията са празни,но хората,които срещам са себеподобни,с които пушим навън,за да не кадим на непушачите,които почти никога не стъпват в локали.
цитирай
2. bodymaker - Напротив...
13.12.2012 15:26
Това, че написаното не ти изнася, не означава, че не вярно или че не е ново. Прави разликата. Аз съм от хората които в щатите наричат "social smoker" т.е пуша само като съм по дискотеките, бар и т.н, когато можеше. Но в другото си време - НЕ. Разбирам ината Ви и желанието ви за свободия, но аз пак питам - как едни заведения са пълни, а други не, макар и забраната да важи за всички. Длъжен ли съм аз да се прибирам вмирисан на м.рша, понеже някой си решил, че трябва да ми дими на главата и заради него да търпим всички останали ?
цитирай
3. morko - Още нещо важно, което алчните со...
14.12.2012 10:38
Още нещо важно ,което алчните собственици на заведения и наглите пушачи трябва да знаят и все пропускат-как се чувстват сервитьорите и барманите непушачи ,принудени да дишат по 8-10ч пушеци.Освен това ходих скоро до Турция-никой не пуши ,че даже и не пие по завединията( 35гр ракия е 32лв),но са фрашкани с хора ,които ядат и пият чай.Но-супер вкусна храна ,идеална чистота и персонал, който те носи на ръце-това е тайната заведенията да са пълни ,а не пушенето
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bodymaker
Категория: Политика
Прочетен: 74672
Постинги: 17
Коментари: 13
Гласове: 21
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031