Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2013 14:07 - Легализиране на циганските гета
Автор: bodymaker Категория: Политика   
Прочетен: 1669 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 12.06.2013 14:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
        Днес (б.р. 12.06.2013 г.) прочетох в един сайт (който умишлено не споменавам), че политиците ни се гласят с промени в Закона за устройство на територията, чрез които да се легализират незконно построените леки постройки в ромските гета.
    Новината първоначално ми дойде малко в повече, като поредния реверанс към ромското население, целящ едва ли не изразяване на благодарност за начина по който са гласували на последните избори. Мислех си, до къде може да стигне български политик в опитите си да се хареса на определени етнически групи, имали своята роля при разпределянето на депутатските места. Не наблягаме ли повече върху съхранението и толерирането правата на ромските малцинства, отколкото на все още по - многолюдното българско население ? Кой печели от цялата тази работа ?
    В действителност отговорите на тези въпроси са много по - различни от това, което изниква първноначално в съзнанието на всеки един от нас. При един по - задълбочен размисъл върху проблема, може да бъде очертан в няколко точки:
       1. Макар и да не отговарят на законоустановените строителни норми, къщите (или там каквото са) на ромите са все пак място, къде те живеят. Макар и незаконно построени, те са средството, което задържа ромите на едно място. Не насила, но доброволно. Това до някаква степен ограничва периметъра им на действие до околностите на гетото. В това число за никого не е тайна нечистотията която строй от тях, музиката и навиците им, основани на съхранили се многовековни традиции, способите им за изкарване на прехрана, чувстовото им за безнаказаност и саморазправа и т.н. Не е ли по - добре тези хора да останат обособени в изградените от самите тях "квартали", вместо да бъдат пръснати из остналите градве и квартали на държавата, носейки със себе си всичко изброено по - горе. Това, локализиране на ромското население предполага и по - добри възможности за контрол и наблюдение от страна на органите на МВР и до някъде ги изолира в "собствения им свят" от останалото население на страната, което и без това няма голямо желание за допирни точки с тях.
    Ще разгледам и обратния вариант - вместо да бъдат узаконявани ромските гета, да бъдат съборени до основи. Тук няма какво да се лъжем, всички постройки в обособените цигански махали са изградени незаконно и на парче, вън от всякакви строителни норми и стандарти, разписани в българското законодателство. Неспазването на строителните норми при изграждането на постойки, обикновенно създава съществен риск от инциденти, свързани със събарянето на сгради или част от тях, което не рядко води до сериозни имуществени щети или не дай си боже до инциденти, свързани с нарушения на здравето или отнемането на човешки животи. Но върху кого на практика пада този риск - пак върху ромското население. Това, че постройките им са незаконни и в несъответствие с наложените строителни норми и стандарти по никакъв начин не засяга правата или интересите на останалото население, различно от ромското. При това къде ще отидат ромите, чийто къщи (или там каквото са) бъдат съборени. И те като всяко друго същество, водени и от инстинкт за самосъхранение ще плъзнат из държавата в търсене на друго изоставено жилище, което този път може да не се окаже в ромска махала, а непосредствено до някой от нас. В селата и в части от по - малките градовете, вече не е рядкост да се видят изоставени, полуразрушени къщи или други постройки, които на драго сърце биха се харесали на отчаяни номадстващи роми. Сега в гетата, ромите са си изградили някакво ежедневие, начин на препитание (макар и незаконно) и място за живене. Отнемем ли го, същите тези роми ще станат още по - голяма тежест за обществото. Техните претенции ще станат още по - големи, защото ромите са такива. За тях да крадеш е "право", а държавата е длъжна да им осигури работа и подслон, нищо че са необразовани и мързеливи. Затова, аз лично съм на мнение да не се събарят ромските гета, а да се узаконят, отколкото да плъзнат бездомни роми из цялата държава.
       2. Узаконявянето на ромските гета е и един от вариантите да се приучат ромите да плащат консумираната от тях електроенергия наравно с всеки един в тази държава. В момента електроразпределителните дружества не могат да ги включат към електропреносната мрежа, понеже не може да се присъединяват незаконни постройки. Илюзорно е да смятаме, че ромите ще стоят и ще преживяват някак си без ток. "Като не отива Хасан при планината, планината отива при Хасан" се казва в една турска поговорка. Като не искат от електроразпределителното дружество да включат ромските гета към електроразпределителната мрежа, понеже постройките им са незаконни, то ромите ще се присъединят към нея, но този път незаконно и без да плащат за консумирания ток, каквато практика се е установила от години насам. Затова, макар и незаконно построени, макар и в несъответствие със всякакви строителни норми и правила, легализирането на построиките в циганските гета ще даде възможност за свързаване на въпросните сгради към електропреностната мрежа на законно основание и да се начисляват и събират пари за изразходените мощности. Ако ли не, поне е една крачка напред към постигането на тази цел.
         3. Аз лично до сега не съм чул, някой от ромските махали да плаща данък сгради или такса смет за жилището което обитава. И няма как да е иначе, понеже данък сгради и такси смет се начисляват върху законно построени сгради или узаконени в последствие такива. Ето още един немалък плюс за идеята да бъдат узаконени ромските гета. Не вярвам събираемостта на данъци и такси сред ромското население да е много висока, но това е все пак правно основание да е търси и законов принудителен ред за тяхното събиране. Това ще е и  своеобразна демонстрация за върховенството на закона над ромската общност и над всички нас, което считам, че е позабравено от представителите на етноса. Подобен ход от страна на правителството във никаквъв случай не бива да се счита за "откриване на топлата вода". Пример за подобен ход  е и администрацията на САЩ, която тази година разработва законопроект за легализиране на престоя на всички нелегални емигранти в страната. Те така и така са там, работят, препитават се, генерират доходи, като всеки друг в щатите, повече от нормално беше да се намери начин да се задължат по някакъв начин и те да плащат данъци, като всики останали. Дано и в България се наложи и проработи американския модел.
Със сигурност има и други плюсове, а и минуси на решението за узаконяване на ромските гета, блога който споделя с Вас не е за да претегля тях, а за да Ви накара да помислите преди да осъдите нечие решение прибързано. Отговорите и печалившите страни от определени решения не винаги са тези които изглеждат.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bodymaker
Категория: Политика
Прочетен: 75579
Постинги: 17
Коментари: 13
Гласове: 21
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930